sugar filmDonderdag 1 juni jl keek ik op NPO 3 naar de documentaire ‘That Sugar Film’. De Australische acteur Damon Gameau dompelt zich onder in een suikereet-experiment. Zelf leeft Gameau tot dan toe redelijk gezond. Voor de docu eet hij twee maanden lang dagelijks producten die een gezond imago hebben, maar toch veel suikers blijken te bevatten.

Schokkend om te zien dat binnen twee weken leververvetting ontstond, met stijging van het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte als gevolg. Daarnaast verslechterden zijn bloedwaarden in een razend tempo. Het desastreuze effect van suiker en koolhydraten op de gezondheid van de mens wordt hier heel zichtbaar.

Suiker en koolhydraten uit granen

Ze hebben een verslavend effect, vergelijkbaar met sigaretten- of alcohol. Tijdelijk krijg je een goed gevoel en na verloop van tijd verlang je naar meer van die verslavende stofjes. Die stofjes veroorzaken een dopamine (geluksstofje in de hersenen) boost wat je het lekkere gevoel geeft. Dat maakt dat het zo lastig is om je eetpatroon aan te passen; je lichaam is gewend aan de suikers en het goede gevoel.

Slechte bloedwaarden omkeerbaar

Het goede nieuws is dat als je stopt met de suikers, binnen een paar weken de ontwenningsverschijnselen afnemen. Je voelt je al snel fitter, hebt meer energie en je kunt je beter concentreren. Dat bleek ook in de documentaire: twee weken nadat Gameau stopte met de suikers verbeterden zijn bloedwaarden en nam de leververvetting in hoog tempo af.

Suiker eten versterkt Emotie- eten

Naast het verslavende effect van suiker en koolhydraten hebben veel van mijn cliënten last van het onderdrukken van emoties. Zoet en vet eten lijkt een snelle oplossing. Chocola is het meest bekende voorbeeld. De suikers worden snel in je lichaam opgenomen en je leidt jezelf af van onderliggende emoties. Eigenlijk zijn die de werkelijke oorzaak. Als gewoonte bijna grijp je naar koek of chips, een hele zak. Vaak is het een onbewust proces, een gewoonte. Herkenbaar?

Eet je Fit programma

Heb jij last van overgewicht, verhoogde bloeddruk of cholesterolwaarden of andere chronische klachten? Jouw lichaam is zelfgenezend, een wondje op je knie heelt als vanzelf. Ik vind het nog steeds een wonderlijk systeem. Dat kan ook aan de binnenkant van je lichaam. In veel gevallen zijn ziekten omkeerbaar als je lijf de juiste voedingsstoffen aangereikt krijgt. Als jij dat bij jezelf wilt onderzoeken kom dan gerust eens langs voor een oriënterend gesprek. Ik help je graag op weg met het Eet je Fit programma. Een op maat gemaakt begeleidingsprogramma waarmee het ook jou lukt om gezonder te worden.

Of schuif na de zomer eens aan een van de andere Echt Eten activiteiten.

Ik ontmoet je graag. Voor nu wens ik je een heerlijke zondag toe!

Hartelijke groet van Hilda Mossink

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Pin It on Pinterest