Tussendoortjes

 

Gek woord is het eigenlijk, een Tussendoortje. Jaren geleden bedacht door het Voedingscentrum dat vandaag de dag nog steeds adviseert om ‘maximaal vier tussendoortjes’ te eten en totaal 7 eetmomenten per dag. Vele jaren en onderzoeken verder wordt duidelijk dat deze manier van eten bijdraagt aan het ontstaan van de bekende welvaartsziekten en overgewicht. We eten niet alleen teveel, maar ook te vaak.

Hoe komt dat?

Elke keer als je iets eet gaat je spijsvertering en vooral je alvleesklier ‘ hard aan het werk’. Vooral als je lege, witte koolhydraten eet. Met bloedsuikerpieken en dalen als gevolg. Daardoor heb je steeds trek bij een lage bloedsuiker, de bekende hongerklop. Als je 6 tot 8 keer per dag eet, is je systeem aan het eind van de dag uitgeput. En jij ook en daarom verlang je naar iets zoets, vooral na de avondmaaltijd. In module 4 lees je hier uitgebreider over. 

In dit programma stimuleer ik je om toe te werken naar het eten van twee of drie gezonde (met ruim vetten en eiwitten want verzadigend) maaltijden. Dat gaat niet in een week, dat kost tijd!

Geen tussendoortjes, huh?

Als eerste kleine stap zoek je naar andere, gezondere tussendoortjes en je mindert geleidelijk het aantal. Je zult merken dat je steeds minder behoefte krijgt aan tussendoortjes en dat je ze uiteindelijk niet meer nodig hebt. Daar willen we naar toe ;-) want dan ga jij energie overhouden, je veel beter voelen en ongemerkt afvallen. Tot het zover is kun je voor deze gezondere varianten kiezen

 

Hartige tussendoortjes:

  • Een (mais/boekweit/quinoa)wafel met een gekookt eitje.
  • Een halve avocado op een sneetje yambrood of op een wafel. Evt beetje zeezout, vers gemalen peper en kiemen erop.
  • Wafel met notenpasta en plakjes komkommer of kiemen.
  • Sneetje yambrood met hummus en kiemen.
  • Een halve komkommer met hummusdip of guacemole.
  • Een (punt)paprika in stukjes met hummus dip.
  • Stukjes bio-wortel (veel zoeter van smaak), jonge boswortel of paar radijsjes met hummus of guacamole.
  • Wafel met hüttenkase, daarop radijs of komkommer en vers gemalen peper.
  • Schaaltje olijven.
  • Bakje geroosterde zonnepitten of pompoenpitten. Al roerend roosteren in een droge koekenpan. Doe na het roosteren de pitten in een schaaltje, een scheutje shoyu sojasaus erdoor roeren en je hebt een hartige snack. Je kunt een grotere hoeveelheid in één keer roosteren en zouten en daarna goed afgesloten bewaren.

 

Zoete tussendoortjes:

  • Een bakje (geiten) yoghurt of bio volle kwark met vers fruit, snufje kaneel, beetje havermuesli of gemalen sesamzaad of lijnzaad.
  • Wat verse vruchten (bessen, frambozen) met handje ongebrande en ongezouten noten.
  • Een paar gedroogde vruchten, b.v. abrikozen (ongezwaveld), pruimen, gedroogde appeltjes, een paar verse mejoux-dadels. (Voorzichtig als je zwakke bloedsuiker hebt)
  • Een appel of peer met een klein handje amandelen of hazelnoten.
  • Stukjes gedroogde abrikoos en wat grove gehakte nootjes mengen met gesmolten 70/80% pure chocolade. Schenk in een plastic bakje met bakpapier op de bodem. Twee uur laten afkoelen in de koelkast en in brokken breken.