Weet wat je eet. Leer bewust kiezen en kopen.

Om bewust te leren kiezen is het handig om te weten dat je in winkels op verschillende manieren verleid wordt tot kopen. Geuren, muziekjes, looppaden, verleidelijke aanbiedingen. Over alles is nagedacht. Doel is dat jij zoveel mogelijk koopt. Ken je dat, dat je meer boodschappen meeneemt dan er op je lijstje stonden? Ik betrap mezelf er vaak op. Dat doe je meestal onbewust.

Voor je gezondheid leren kiezen vraagt aandacht. Dat betekent lezen, nadenken en meer tijd nemen om je boodschappen te kiezen. Dat lukt niet in een week, maar je kunt jezelf trainen. Vaker kiezen voor de boerenmarkt, de toko of de natuurwinkel helpt.

 

Ingrediënten lezen

Kies producten met maximaal 5 verschillende ingrediënten. Etiketten op producten lezen is een sport op zich. De moderne etiketten zijn soms moeilijk te begrijpen en de lettertjes zijn héééél klein. Suiker bijvoorbeeld heeft maar liefst 56 verschillende benamingen. Snap jij het nog?

Wettelijk is bepaald dat op het etiket de ingrediënten in volgorde van hoeveelheid staan. Wat het eerst genoemd wordt, daarvan zit het meeste in. Koop een leesbril en oefen jezelf in het lezen van etiketten. Zo leer je met aandacht kiezen en kopen.

 

Een volkorenbrood bijvoorbeeld:

Volkorentarwemeel, water, olie, zout. Dit brood bestaat voor het grootste deel uit volkoren tarwemeel, dan volgt water, dan volgt olie en de hoeveelheid zout is in verhouding het kleinst.

Het boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget geeft uitleg over de verschillende E-nummers, echt niet allemaal vergif. E-160 bijvoorbeeld is gewoon kleurstof uit wortel. Het boekje past gemakkelijk in je handtas en de ingrediënten zijn met de kleuren groen-oranje-rood gecodeerd. Handig! Voor de smartphone gebruikers bestaan er verschillende apps die je wegwijs maken in het oerwoud van keurmerken e.d.

Misschien denk je wel: 'Daar begin ik niet aan, ik word gek van al die E-nummers, ik wil het niet eens weten'. Kook dan alles lekker zelf, een stuk gemakkelijker.

 

Lekker eten zonder Knorr of Maggi.

Het lijkt misschien ingewikkeld om te koken zonder pakjes en zakjes, maar ik weet zeker dat je na enig oefenen, je hand er niet meer voor omdraait. En dat je ook nog met veel meer smaak gaat eten. De smaakstoffen en suikers in de pakjes en zakjes brengen je smaakpapillen in de war. Die moeten daar waarschijnlijk wel even van afkicken.

Sommige E-stofjes zorgen er zelfs voor dat je meer gaat eten dan je eigenlijk van plan was. Ze zorgen voor een hoge ‘dooreet-factor’ omdat ze je verzadigingshormonen verstoren. Vooral de smaakversterkers doen dit, bijvoorbeeld in chips. Als ik er eenmaal aan begin, kan ik niet meer stoppen tot de zak leeg is. Ken je dat? E 621 veroorzaakt dat.

 

Eet minder, betaal meer.

Als je je voeding bewuster kiest merk je al snel dat je meer geld kwijt bent. Iets om over na te denken: waar geef ik mijn geld eigenlijk aan uit? Vergeleken met Zuid-Europese landen (40-50%) besteden wij Nederlanders procentueel veel minder (10-15%) van ons inkomen aan onze dagelijkse voeding. Bewustzijn ontwikkelen betekent ook dat je zo inkoopt, dat je geen eten hoeft weg te gooien. Er zitten veel keuze aspecten aan.