Stap 5: Word je eigen poepdokter. 

Je hoort nu na vier weken al bij de gevorderden;-). In deze 5e week observeer je je darmen. Op bijgaand plaatje zie je de verschillende typen ontlasting. Is het meestal type 3 of 4 dan zit je voorlopig goed. Door elke dag even achterom te kijken als je naar de WC bent geweest, word je langzaam vertrouwder met hoe je darmen werken. Houd in je schrift of dagboek bij wat je opvalt aan je ontlasting.

 

Stap 5 levert jou het volgende op:

  • Je krijgt inzicht in welke voeding je goed verdraagt en welke minder
  • Je leert wat voeding/stress met je darmen doen
  • Je leert hoe je goed voor je darmen kunt zorgen
  • Je ontdekt dat de darmen het startpunt zijn voor een betere gezondheid en meer energie.

 

Poepen 

Het is geen alledaags gespreksonderwerp. We maken er graag grapjes over maar voor veel mensen is het een dagelijks terugkerend serieus probleem. Poepen. In mijn workshops en praktijk komt het onderwerp altijd aan bod, want praktisch alle gezondheidsproblemen beginnen in de darm. Eigenlijk zouden we het vaker en gemakkelijker moeten doen. Erover praten bedoel ik.

Mijn oncologie-verpleegkundige zus onderzoekt wekelijks patiënten die mee deden aan het preventieonderzoek darmkanker. De uitslag was niet helemaal goed en zij krijgen daarom een colonscopie. Geen fijn onderzoek, waarbij soms poliepen verwijderd en darmtumoren opgespoord worden. Een goed idee op zich natuurlijk, maar het zou nog mooier zijn als deze patiënten daarna leefstijltips meekrijgen die helpen om de darmconditie te verbeteren. Voordat er zich poliepen en tumoren ontwikkelen zijn er al een aantal signalen waaraan je kunt zien hoe het er in jouw buik aan toe gaat.

 

Hoe is het met jouw darmen?

Als het goed is heb je:

  • Elke dag een of twee keer ontlasting.
  • Gemakkelijk ontlasting en zonder pijn.
  • Goed verteerde ontlasting en vormt het een geheel, type 3 of 4 van bovenstaande foto. Een bruine sigaar die niet aan de wc pot plakt.
  • Geen of weinig toiletpapier nodig.
  • Veel energie en voel je je fit.

Je darmen vormen het centrum van je gezondheid. Een groot deel van je afweersysteem zit in het slijmvlies van je darmen. En als het daar niet helemaal goed gaat heb je meer kans op andere chronische klachten. Bijvoorbeeld overgewicht, ontstekingsziekten, gewrichtsklachten of huidproblemen. Zaak dus om goed voor je buik te zorgen.

 

Wat verder helpt:

Van Kooten en de Bie riepen het al: ‘Goed kawwen, zodat het gelijkmatig int bloed komp’. Drink je eten en eet je drinken, kun je ook zeggen. Het bereidt de vertering al een beetje voor. Verder zo volwaardig en vers mogelijke voeding gebruiken en zet regelmatig gefermenteerde producten op het menu zoals zuurkool, tempeh, desembrood… Zo voed je je 2 ½ kilo darmbacteriën en die vinden dat heerlijk!

Lege calorieën zoals witte suiker, witmeelproducten, de meeste zuivelproducten, toevoegingen in kant- en klaarproducten, frisdranken en fruitsappen kun je beter weglaten. Deze producten verstoren je darmflora. Net zoals bepaalde medicatie en antibiotica, daar gaat de hele boel van dood, ook je gezonde bacteriën. Dat is jammer en kost je veel energie.

Word dus regisseur van je buik ;-). Met het volgen van dit programma ben je al aardig op weg.

Meer informatie over darmflora

 

Het resultaat na Stap 5