Stap 8 Een doel zonder plan is een wens 

Jouw gezonde toekomst begint vandaag! Hoe ga je verder na dit programma? 

Je bent 8 weken in actie geweest, heel goed! Je hebt een dagboek bijgehouden, gezondere ontbijtjes geprobeerd, minder of andere tussendoortjes gegeten, meer groenten bij de lunch geprobeerd en volwaardige avondmaaltijden gemaakt. Wat een klus! Daarnaast heb je veel aanvullende informatie gelezen, je kennis verbreed en je ervaringen genoteerd in je schriftje. Misschien heb je hier en daar gebruik gemaakt van mijn e-coachingsaanbod, of had je een eigen ‘buddy’ om je heen. 

In de eerste weken heb je een richting bepaald. Waar wilde je zijn na deze 8 weken, wat was jouw vuurtoren? Pak het er bij en kijk waar je uitgekomen bent. Hoe tevreden ben je met de stappen die je gezet hebt.

 

Stap 8 levert jou het volgende op: 

  • Je begrijpt dat je een doel of stip op de horizon nodig hebt en een stappenplan dat aansluit bij jouw leven en tempo. 
  • Je hebt focus: je weet wat je wel en niet te doen staat en hebt je doelen helder geformuleerd. 
  • Je hebt je doelen opgeknipt in kleine, haalbare subdoelen. 
  • Je plannen staan genoteerd in een mooi boekje of verwerkt in een moodboard dat je naast de spiegel hebt gehangen 

 

De 80/20% regel 

Veel mensen boeken graag Grote Successen in Hoog Tempo en in korte tijd. Ik geloof er niet in. Het brengt je gemakkelijk in een negatieve cirkel: je wilt teveel tegelijkertijd aanpakken > je houdt het niet vol> het mislukt>zie je wel, ik kan ook niks > het brengt je terug bij af....In mijn praktijk zie ik dat het beter werkt om 80% gezond te leven en 20% buiten de lijntjes te mogen kleuren. Er zijn nou eenmaal feestjes en vakanties en geleidelijk leer je ook daar gezondere keuzes maken.

 

Je leefstijl veranderen kost tijd... 

Niets is zo moeilijk als het veranderen van je gedrag. Het zit verankerd in onze opvoeding, in onze cultuur en in ons brein. We automatiseren graag. Stel je voor dat je elke keer moet nadenken bij het schakelen in de auto? Dat gaat automatisch, net als tandenpoetsen. Zo zijn ook ongezonde gewoonten ingesleten. Eerst ga je ontdekken hoe dat bij jou werkt, pas dan als je je het bewust bent, maak je stap voor stap je gewoonten gezonder. Dat heb je nu uitgeprobeerd. 

 

Waar sta jij NU? 

Je hebt deze twee maanden ervaren wat anders leven en anders eten met je heeft gedaan. Neem even de tijd en kijk wat je in deze periode geleerd hebt over jezelf. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Welke stappen zet je hierna? Wie gaat jou daarbij supporten? Heel belangrijk!! Merk je veranderingen op aan je lijf? Heb je meer energie, slaap je beter, is je humeur gelijkmatiger? Misschien merk je iets aan je stoelgang, is er meer regelmaat? 

 

Hoe ga je verder?

Wat wordt jouw volgende vuurtoren? Maak de stap niet te groot. Wat wil je bereiken in bijvoorbeeld een half jaar? Welke stappen zijn nodig om daar over een half jaar te zijn? Gebruik je ervaringen en maak een plan voor de komende tijd. Stel je koers bij als dat nodig is. 

Bij de begeleiding van mijn cliënten maken we samen zo'n stappenplan. De gezondheidsdoelen en stappen noteren we of worden verwerkt in een inspirerend moodboard (foto). Een moodboard dat je op een zichtbare plek hangt zodat je er niet omheen kunt. Dat wordt jouw richting!  Tijdens de begeleidingsgesprekken blijven de doelen richtinggevend en worden zo nodig bijgesteld.

Meer over individuele begeleiding

 

Geen alles of niks, maar stap voor stap 

Het is voor de meeste mensen moeilijk om alles in één keer te veranderen. En als je gezond bent kun je prima toe met 75-80% gezond eten en 20-25% 'feest-eten'. Als je serieus aan een gezondheidsprobleem wilt werken houd dan tijdelijk de teugels wat strakker (95-100% gezond) tot je doel bereikt is.  

Een goede gezondheid helpt je om onbevangen te kunnen doen wat je graag doet: naar je werken fietsen, spelen en zwemmen met je (klein)kinderen, vrijuit bewegen, je vrienden en familie liefhebben enz.... Als er iets hapert in je gezondheid gaat dit je al snel in de weg zitten en wordt je gezondheid opeens Heel Belangrijk. Terwijl je er eigenlijk elke dag in zou moeten investeren. Nu je dit programma erop hebt zitten heb je verschillende gereedschappen tot je beschikking. Maak er gebruik van. En belangrijk: doe het wel zelf, maar niet alleen! 

Het kan confronterend zijn te beseffen dat alleen jij iets kan doen aan je eigen gezondheid. Je bent verantwoordelijk voor jouw leven. Maar iets zelf doen is iets anders dan het alléén doen.  Ik stimuleer mijn cliënten om te kijken waar zij in hun omgeving hulp kunnen vinden. Dat maakt echt het verschil: 1 + 1 = 3! Je deelt je plannen, je wandelt, kookt en eet wellicht samen, wisselt recepten uit, je inspireert elkaar en houdt elkaar scherp. Zoek een maatje, vriendin, dochter, zus en start vandaag.  

Verder lezen

 

Het resultaat na Stap 8