Februari 2018
Klinkt dit zinnetje je onwerkelijk in de oren? Lees juist dan door. Vandaag citeer ik arts William Cortvriendt. In HP de tijd vertelt hij over zijn meest recente boek ‘Lichter’. Het is zo’n heldere boodschap en logisch verhaal dat ik het graag met je deel. Ben je geïnspireerd door het verhaal van William, doe dan mee met het Slank & Fit groepsprogramma, de kooklessen of Eetcafé’s die hieronder genoemd staan. Gezonder worden wordt zo ook voor jou appeltje eitje, en afvallen gaat daarna bijna vanzelf…
William Cortvriendt over zijn nieuwste boek ‘Lichter’:
“Stel dat u behoort tot die helft van de Nederlandse volwassenen die aan overgewicht of obesitas lijdt en u besluit er wat aan te gaan doen. U hoeft in elk geval niet lang te zoeken naar de oplossing. Iedereen – inclusief uw arts of diëtist – zal u namelijk vertellen dat u te dik bent geworden omdat u te weinig discipline hebt om tijdig te stoppen met eten. De remedie zou dus eenvoudig moeten zijn, namelijk meer bewegen en minder eten.
Van meer bewegen val je niet af
Nu is het effect op je lichaamsgewicht van zowel meer bewegen als hongerlijden uitvoerig beschreven in tachtig verschillende onderzoeken, waarvan de resultaten in een zogenaamd meta-onderzoek zijn gecombineerd. Stel dat u 100 kilo weegt en het vervolgens serieus gaat aanpakken, waarbij u gedurende twee jaar viermaal per week een halfuur gaat joggen. Na die periode gaat u opnieuw op de weegschaal staan en u weegt nu… 99 kilo.
Van minder calorieën gebruiken val je niet af
Inderdaad, door twee jaar meer intensief bewegen verlies je gemiddeld slechts één procent van je lichaamsgewicht! Een collega van u die ook 100 kilo woog, heeft het anders aangepakt en heeft maar liefst vier jaar lang een caloriebeperkend dieet gevolgd. De bijbehorende honger werd getrotseerd. Haar gewicht bedraagt na die vier jaar 97 kilo, wat ook niet direct een succes te noemen valt. Tja, hadden jullie meer bewegen maar moeten combineren met het beperken van calorieën. En inderdaad, een persoon met een startgewicht van 100 kilo weegt na het combineren van vier jaar joggen met hongerlijden ‘nog slechts’ 96 kilo…Iemand van 100 kilo weegt na vier jaar lang joggen en hongerlijden gemiddeld nog 96 kilo.
Door het jo-jo effect word je steeds dikker
Deze resultaten zijn nauwelijks succesvol te noemen. Afgezien daarvan blijkt uit onderzoek dat minder dan tien procent van diegenen die calorieën minderen, in staat is om dit zelfs maar één jaar lang vol te houden. Een en ander wordt nog schrijnender als we beseffen dat ons gewicht – zo is aangetoond – na het stoppen met caloriebeperkende voeding door het welbekende jojo-effect niet alleen razendsnel terugkomt, maar dat er vaak ook nog eens extra overgewicht bij komt!
Het zal dus duidelijk zijn dat er iets volledig mis is met de heersende opvatting over de oorzaken van en remedies tegen overgewicht en obesitas.
Door vetarm eten werden we steeds dikker, rara hoe kan dat?
Gelukkig wijzen de geschiedenis en de recente wetenschap ons op de werkelijke oorzaken van obesitas. Dit fenomeen blijkt namelijk niet zomaar uit de lucht te zijn komen vallen. In 1977 adviseerde de Amerikaanse overheid burgers om minder vetten en juist meer koolhydraten te eten. Koren op de molen van de voedingsmiddelenindustrie, die met de spotgoedkope en langdurig houdbare granen als grondstof een goudmijn kon aanboren in de vorm van industrieel bewerkte voeding.
De gevolgen hiervan lieten niet lang op zich wachten. Er trad nagenoeg onmiddellijk een explosie van gewichtstoename op, die na enige jaren werd gevolgd door een dito toename in gevallen van diabetes. Nu kan een dergelijke opeenvolging van gebeurtenissen natuurlijk toeval zijn, maar dit argument vervalt omdat in de navolgende decennia in elk land dat het Amerikaanse vetarme voedingsadvies heeft opgevolgd, precies hetzelfde is gebeurd, ook in Nederland.
Hoge insuline waarden geeft vetopslag: het bekende ‘zwembandje’
De wetenschap heeft ondertussen ontrafeld hoe dit komt. Industrieel bewerkte vetarme voeding blijkt namelijk tot abnormaal hoge bloedsuikergehaltes te leiden en daarmee tot te hoge spiegels van het hormoon insuline. Insuline is voor de regeling van ons lichaamsgewicht met afstand het belangrijkste hormoon en geeft onder meer het signaal af dat er meer vet moet worden opgeslagen”.
Hoe eet je jezelf blijvend gezond en slank
De remedie is dus verrassend simpel en bestaat uit het zo laag mogelijk houden van de bloedsuikerspiegels en daarmee van de insulinespiegels. Als we dat doen, gaat ons lichaam automatisch vet verbranden en voilà… we vallen vanzelf af tot een normaal gewicht! En je houdt je insuline juist níet laag door minder calorieën en minder vet te eten.
Wat wel werkt, is om vers en vooral volvet te eten, met zo min mogelijk koolhydraatrijke producten zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. En frisdranken volledig te vermijden. Eet verder tot je verzadigd bent, niet vaker dan driemaal per dag. Daarmee vermijd je dat je insulinespiegel door tussendoortjes de gehele dag hoog is. Ondertussen zijn met deze methode al vele duizenden patiënten behandeld, met bijna honderd procent succes. Een behoorlijke vooruitgang dus ten opzichte van het aloude advies om meer te bewegen en minder te eten, dat op de langere termijn juist nagenoeg altijd faalt.”
Aldus William Cortvriendt. Ik hoop dat dit artikel je inspireert om actief met je eigen gezondheid en eventueel gewicht aan de slag te gaan. Laat het weten als het vragen oproept, ik help je er graag bij. Wie weet tref ik je in een van de genoemde programma’s.
Ik wil graag meer informatie over gezond afvallen