Januari 2018: 

2018 is inmiddels alweer een week oud. Toch wens ik je nog van harte het Allerbeste toe voor dit nieuwe jaar. Dat al je dromen en verlangens mogen uitkomen voor jou en je familie. Dromen misschien op gebied van werk, je relatie(s) óf een goede gezondheid.

Bij veel mensen staat dat laatste meer of minder bewust, bovenaan het verlanglijstje. Je merkt vaak pas hoe belangrijk je gezondheid is als er iets aan de machine hapert. Iets wat je beperkt in wat je graag doet.

Goede voornemens, maak er hapklare brokjes van

Herkenbaar waarschijnlijk? Veel mensen denken in december al na over hun plannen voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, meer bewegen, minder drinken….de bekende verlangens. De praktijk leert echter dat deze plannen al snel verstoft en vergeeld verdwijnen in een laatje. Hoe dat kan? Wij mensen zijn gewoontedieren.

Gezonder worden is een kwestie van oude ongezonde gewoonten veranderen in nieuwe gezondere gewoonten. Klinkt simpel hè, maar is het zeker niet. Veranderen vraagt aandacht en bewustzijn: wat wil je veranderen of verbeteren en hoe kies je de stappen die passen bij jou. Voor iedereen weer anders. Houd je genoeg van jezelf en herken je de signalen van je lichaam als het je iets probeert te vertellen?

‘Luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen’.

Herken je het als je lichaam honger heeft, of eet je omdat het toevallig 18:00 uur is? Voel je het aan wanneer je lichaam moe is en behoefte heeft aan rust of slaap? Drink jij alcohol, alleen omdat je er anders niet bijhoort? Volg je de signalen van je lichaam als het schreeuwt om beweging of blijf je uit gewoonte op de bank hangen? Hou je jezelf overeind door steeds maar zoetigheid te snaaien, terwijl je eigenlijk aan pauze toe bent?

Wil je dat anders? Maak jezelf dan beter in 2018. Verlang je naar:

  • Meer energie hebben
  • Je blijer voelen met jezelf
  • Afvallen én daarna voor altijd een gezond gewicht houden
  • Meer rust in je buik
  • Je opvliegers onder controle krijgen?
  • Beter slapen en ontspannen
  • Maak dan je eigen leefstijlplan
  • Om jezelf beter te maken is er werk aan de winkel op deze drie gebieden: Voeding, Beweging en Ontspanning. Breng eens voor jezelf in kaart hoe het met jou is. Doe dit het liefst samen met iemand die dicht bij je staat. Waar gaat het best goed en op welk gebied is winst te halen? Ik geef je per onderdeel drie ideeën waar je mee van start kunt. Kies er uit elk gebied een waarvan je denkt dat je daar een Nieuwe Gewoonte van kunt maken. Eentje…zodat je plan niet kán mislukken.

Voeding

Eet elke dag ruim verse groenten, liefst 300-400 gram verdeeld over meerdere maaltijden.

Eet Echt Eten; kook je eten zoveel mogelijk zelf zonder pakjes en zakjes.

Kies in plaats van suikers, frisdrank en zetmeelproducten vooral voor gezonde vetten en voldoende eiwitten. Je bent eerder verzadigd en snoept daardoor minder.

Beweging

Vermijd lang stilzitten. Als je zittend werk hebt, sta elk uur even op, loop de trap op of doe een klusje in huis.

Beweeg elke dag een half uur buiten. Wandelen, fietsen of hardlopen.

Ruil de roltrap op het station of op je werk, voortaan in voor de gewone trap. Alle beetjes helpen, maar er een nieuwe gewoonte van.

Ontspanning

Doe elke dag 5 minuten Niets: staar uit het raam, kijk om je heen, word je bewust van je ademhaling.

Beperk schermpjeslicht na 20:00 uur ‘s avonds. Je hoofd komt tot rust en je slaapt daardoor beter.

Word je bewust van je gedachten: ze bepalen voor een groot deel je gevoel. Geloof niet alles wat je denkt;-)

Ik wens je toe dat je hiermee jouw eerste stappen zet in de gezonde richting. Experimenteer er eens mee. Koop een mooi boekje en schrijf je Plan erin en houd bij wat het met je doet. Deel je Nieuwe Gewoonte met je partner of vrienden en laat je ondersteunen.

Kom je er in je eentje niet verder mee, ik help je graag op weg met het Eet je Fit programma. We maken samen een plan dat jou helpt om gezonder te worden. Of doe dit voorjaar mee met een van de groepsactiviteiten. Daar doe je nieuwe inspiratie op en krijg je tips van andere deelnemers. Veranderen met support is veel leuker en gaat beslist gemakkelijker.

Ik wil graag meer weten over gezond afvallen