Januari 18

Echt koken, geduld oefening aandacht

Genezing begint in de keuken. Wil je jezelf beter maken kook dan zelf je eten. Dat inzicht en de belangstelling voor koken neemt gelukkig weer toe. Kook- en bakprogramma’s staan in de top 3, scoren de hoogste kijkcijfers. Wat zou het mooi zijn als deze kijkers in plaats van naar ‘Heel Holland Bakt’ te kijken, zelf de keuken in zouden duiken. Wil jij jezelf beter maken en leren koken met natuurvoeding, lees dan verder. Vanaf maart start er een serie kooklessen in de Natuurwinkel in Amersfoort

Zelf koken versus industrievoedsel

De laatste 100 jaar heeft in de Westerse wereld de voedingsindustrie het koken van ons overgenomen. We hadden er écht geen tijd meer voor ;-). Wereldwijd bezien zijn arme mensen die zelf koken, in het algemeen veel gezonder dan rijke mensen die industrievoedsel eten. Door ons druk-druk-drukke leven is koken verworden tot een ondergewaardeerde bezigheid. Er is een vicieuze cirkel ontstaan, doordat de industrie steeds meer kooktaken van ons overnam, konden we makkelijker ‘belangrijkere’ dingen doen. Met als bij-effect een sterk stijgend aantal welvaartsziekten. De prijs is die we daarvoor betalen is hoog.

Teveel zout, suiker en vet

Van fabrieksvoedsel is bekend dat het grote hoeveelheden zout, suiker en verkeerde transvetten bevat. Logisch, de fabrikant moet er wel van alles aan toevoegen om een product maandenlang houdbaar te maken. Met vers en voedzaam heeft het dan niet veel meer te maken. Vulling in plaats van voeding.

Fabrieksvoedsel is lang houdbaar en dood qua energie. Het blijft eindeloos goed. Je krijgt teveel zout binnen met grote gevolgen voor je bloeddruk en algehele gezondheid. Teveel ongezonde vetten en suikers ook, verstopt onder allerlei onherkenbare namen. Je wordt verleid ( 1 + 1 gratis…) tot het kopen van producten met een hoge door-eet-factor. Ken je dat? Je neemt een paar chipsjes en vindt jezelf een paar minuten later terug met een lege zak in je hand. Op. HUH? In chips zitten smaakversterkers waardoor je er van blijft eten…. Dus leer bewust kiezen en kopen en kies vaker voor vers, dan word je zelf weer baas over je eet impulsen.

Wat levert zelf/samen koken je op:

  • koken is een krachtig creatief proces, samen koken is nog leuker. Koken maakt je hoofd leeg en heeft zo een meditatief effect
  • levend voedsel eten houdt je vitaal en gezond
  • je zorgt door koken voor de gezondheid van je familie/gezin

Tijdens vakanties in Portugal en Italië zag ik de vele vrouwen (ja, vooral vrouwen…) die elke ochtend op de plaatselijke versmarkt hun manden vulden. Groenten, fruit, verse kruiden, verse vis, en geurige specerijen kochten ze. De manden puilden uit. In de landen rondom de Middellandse zee zie je deze meer traditionele culturen zich verenigen rondom eten. Een rijk gedekte tafel met oogstrelend opgemaakte schalen, het verbindt!

Eet alles wat je wilt, maar kook het zelf!

Ik wil graag meer weten over de groepsprogramma's