Stap 3: Beweeg elke dag, het liefst buiten. Begin klein!

Je hebt een koers bepaald én een begin gemaakt met gezonder en volwaardiger ontbijten. Deze week kom je in actie! Regelmatig bewegen vraagt dat je en plan maakt. Hoe pak je het aan? De meeste mensen die gezonder willen worden denken dat ze meteen een abonnement bij de sportschool moeten aanschaffen. Sportscholen varen er natuurlijk wel bij, zeker in het begin van het nieuwe jaar. Diezelfde mensen beginnen vanuit het alles-of-niks principe en nemen zich voor drie keer per week te gaan sporten.....en stoppen daar vaak alweer mee binnen een maand. Zonde van het abonnementsgeld dat soms al voor een heel jaar betaald is.

Niets werkt minder. Het hangt er natuurlijk vanaf of je al gewend bent was om te bewegen, en of je bepaalde lichamelijke beperkingen hebt. Goedkoper, én gemakkelijker in je leven in te bouwen is een aantal beweeg-gewoonten gedurende de dag te organiseren. Doe het stap voor stap.

 

Stap 3 levert jou het volgende op:

  • Je voelt je al na enkele keren buiten bewegen gezonder, energieker en blijer.
  • Je bent trots op jezelf.
  • Je houdt geld over dat je niet aan de sportschool hoeft te besteden. Koop er bv goeie wandel- of hardloopschoenen van ;-)
  • Je darmfunctie verbetert door het regelmatige bewegen, daar ligt de basis van een betere gezondheid.
  • Samen wandelen verbetert het contact. Praten en wandelen combineert geweldig.

 

Kies een of twee van de onderstaande acties:

  • vanaf morgen laat ik alle roltrappen en liften links liggen.
  • vanaf morgen ga ik op de fiets of lopend naar mijn werk of boodschappen doen.
  • ik sluit me aan bij een hardloop/wandel groepje om te beginnen één keer per week. Samen sporten stimuleert enorm.
  • ik vraag mijn vriend(in), buurvrouw om elke maandagavond samen te wandelen
  • pak dit aan volgens het principe van Kaizen: kies iets waarvan je weet dat je het gaat DOEN, dat vergroot de kans op succes!

Maak daar een gewoonte van en noteer in je schriftje wat je ervaart.

 

Buiten sporten is bewegen +++

En buiten bewegen is niet alleen een stuk goedkoper, je krijgt er ook eens een extra portie vitamine D mee binnen, je hoofd waait lekker door en je hersenen maken gratis endorfines en serotonine aan. Je weet wel, die geluksstofjes waardoor jij je blij en voldaan voelt na afloop. Buiten bewegen heeft bewezen positieve effecten op mensen die gevoelig zijn voor depressies. Gewoon wandelen een paar keer per week werkt al. Koop een hond, of leen hem van je buren;-)

 

Bewegen voor het ontbijt

Als je gezonder wilt worden of wat kilo’s kwijt wilt kan het helpen om eerst te bewegen voordat je ontbijt. ’s Nachts terwijl je slaapt herstelt je lichaam, afvalstoffen worden verzameld om afgevoerd te worden, en er worden opgeslagen vetten verbrand. Kortom er vindt een reset plaats. Dit proces loopt door in de ochtend zolang je niet eet en juist wél beweegt. Het is misschien even wennen, maar de meeste mensen worden er energieker van en vallen gemakkelijker af. 

Lees meer over bewegen

 

Het resultaat na Stap 3