Zelf soep maken, een koud kunstje 

Met een eenvoudige basisbereiding, tover je verschillende groenten gemakkelijk om in een smakelijke en voedzame (maaltijd) soep. 

Gebruik als basis: 

  • gesnipperde ui 
  • geperste knoflook 
  • verse gember(sap) 
  • (vers pepertje gesnipperd, zonder zaden) 
  • bouillon, zelf getrokken van kipbotten, visgraten, vlees en/of zeegroenten. Of anders van kruidenbouillonblokjes
  • peper en zout, shoyu 
  • kokosolie of ghee 
  • verse tuinkruiden zoals peterselie, selderij, lavas, bieslook, kiemen

 

Verwarm de olie in een ruime stoofpan en stoof de ui zachtjes tot hij glazig is. Voeg de knoflook en evt gember/pepertje toe en bak al roerend een minuutje mee. Doe de in stukken gesneden groenten erbij en de bouillon. Kook tot de groenten beetgaar zijn, pureer eventueel (gedeeltelijk). 

 

Welke groenten zijn geschikt 

Pompoen, broccoli, bloemkool, prei, courgettes, zoete aardappel, paprika, wortel, tomaten, waterkers, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voeg evt een paar aardappeltjes toe voor de romigheid. 

 

En verder 

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, witte bonen, maar ook stukjes tofu, tempeh, vlees, vis of kip toegevoegd zijn voedzame eiwitbronnen. Je kunt ook het vlees van de bouillon gebruiken. Door groenten, eiwit en vet te combineren maak je een voedzaam geheel. 

Maak de soep af met zout en peper, evt een bouillonblokje of shoyu sojasaus. Probeer ook eens kokosmelk, een heerlijk romige toevoeging, past goed bij pompoen, zoete aardappel of bloemkool. Serveer met gehakte kruiden, peterselie, bieslook of wat verse kiemen. Zo is 400-500 gram groenten eten per dag een eitje… 

 

Hoe maak je een maaltijdsalade? 

Maaltijdsalades zijn handig om snel, en toch gezond te kunnen eten. Zeker in de zomer. Helemaal super als je het combineert met een voedzame warme soep en een volwaardig broodje. Je maakt er een in een handomdraai als je de volgende spulletjes in huis hebt. Varieer vooral. Eenvoud geeft vaak de beste smaak. Wees creatief en maak een combi van: 

 

Handig om op voorraad te hebben:

  • potjes olijven en kappertjes 
  • augurkjes zonder suiker 
  • blokjes vis 
  • tomaat in olie 
  • eieren 
  • zachte geitenkaas 
  • (buffel) mozarella 
  • potjes peulvruchten 
  • noten en zaden 
  • olie en azijn 
  • kruidenzout 
  • Keltisch zout 
  • peper uit de molen 

Dressing: 

Maak een dressing in een flesje, zo heb je meteen een voorraadje.  

  • 1/2 goede (olijf)olie 
  • 1/4 deel azijn of citroensap 
  • 1/4 deel sojasaus of zeezout 

aangevuld met een lik mosterd, of beetje pesto, of beetje gembersap, en beetje agavestroop. Maak een combi van de smaken zoet, zuur, zout, scherp en bitter.

 

Vers: 

  • sla, ijsbergsla blijft enkele dagen stevig 
  • rucola, waterkers 
  • verse kiemen 
  • tomaat 
  • komkommer 
  • puntpaprika, rauw of geroosterd 
  • bleekselderij in dunne plakjes 
  • wortel in lucifers 
  • koolrabi in lucifers 
  • gare bietjes in plakjes 
  • enzovoort.....